Ineditul acestei săptămâni culturale constă într-o serie de spectacole special gândite pentru cei mici (dar nu doar pentru ei) de către Opera Comică pentru Copii din București, incluse în cadrul Stagiunii Estivale a Artelor Spectacolului. La aceste reprezentanții, se adaugă o nouă ediție a Festivalului Național de Muzică Ușoară „Mamaia”. Din programul săptămânii nu lipsesc filmele.
Teatrul de Stat Constanța continuă Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului (SEAS) cu un spectacol pentru cei mici, programat miercuri, 21 august, de la ora 21.00, la Teatrul de Vară „Soveja”.
Este vorba despre „Erus și valea iubirii”, un musical al Operei Comice pentru Copii din București, realizat după cartea omonimă de Alec Blenche (dramatizare, versuri și regie – Ana Crăciun Lambru, muzica – Damian Vlad, scenografie – Vladimir Turturica, mișcarea scenică și coregrafie – Theodora Munteanu, asistență de regie – Claudia Ciobanu, sound design – Radu Ion, conținut video – Dorin Popovici).
Sinopsis: „Ajunși în Regatul Apelor, țara natală a Prințesei Roua, Erus face cunoștință cu mama acesteia, Crăiasa Apelor, Luna, și îi reîntâlnește pe cei cinci înțelepți. De la aceștia află că este unul dintre cei aleși să facă parte din Ordinul celor 9 și că trebuie să-l înfrunte pe Regele Frică-Frică după ce obține virtuțile din patru văi – Valea Răbdării, Valea Generozității, Valea Iubirii și Valea Recunoștinței.”
Joi, 22 august, de la ora 21.00, Opera Comică pentru Copii va prezenta tot la Teatrul de Vară „Soveja” baletul „Don Quijote”, de Ludwig Minkus, adaptare după romanul lui Miguel de Cervantes (coregrafie, regie și adaptare – Cătălin Caracaş, coregrafie clasică – Alexander Gorski, Marius Petipa, scenografie – Adriana Urmuzescu, aranjament muzical – Antonel Oprescu).
Regizorul Cătălin Caracaş: „Este o poveste de care ne apropiem mereu, la orice vârstă. De fiecare dată, întâlnirea cu aceasta e diferită, e tot mai bogată în înțelesuri, deși mesajul rămâne, în esență, același. În varianta de spectacol pe care o propunem, am mers pe construcția baletului clasic, academic, prin folosirea celor mai cunoscute și îndrăgite fragmente din opera muzicală a lui Minkus. Alături de o echipă minunată – experimentata scenografă Adriana Urmuzescu și Antonel Oprescu, autorul colajului muzical – și mai ales împreună cu talentații noștri balerini, care dau viață personajelor din această poveste medievală, vă invităm să vă bucurați de o oră de muzică și culoare, în pași de dans.”
Tot joi, 22 august, de la ora 21.00, dar la Grădina „Tomis”, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău prezintă „Alegerea domnului Macabeț”, de Cosmin Stănilă (regie – Alexandru Cozub, scenografie decor – Alexandru Cozub, scenografie costume – Stela Verebceanu, mișcare scenică – Oleg Mardari).
Sinopsis: „Blocul, o metaforă societală, conține toate cele imanente unei comunități umane: înșelătorie, manipulare, amantlâc. Actorii aduc în scenă parvenirea, căpătuiala ilicită, obsesia puterii. Oamenii își necinstesc locuința și existența printr-un trai lipsit de onestitate, moralitate și decență. Femeia care te împinge la încălcarea unor principii e o temă veche de când lumea. Ea nu e cea care te împinge la păcat, ea developează în tine păcatul. Un spectacol dinamic, o reprezentație care te face să râzi în fața moravurilor noastre de două parale. “Eu cu cine votez”? Eu pe cine aleg? Eu cine sunt? – iată întrebările-cheie.”
Vineri, 22 august, de la ora 21.00, la Teatrul de Vară „Soveja”, Opera Comică pentru Copii prezintă „Directorul de teatru”, o adaptare a operei comice cu același nume, care a fost compusă de faimosul W. A. Mozart (regia – Cristian Mihăilescu, scenografie – Andreea Koch, dirijori – Alexandru Ilie/ Gheorghe Iliuță.
Sinopsis: „Personajul central este un director de teatru, care, asistat de Buffo, cântărețul comic, organizează audiții pentru alcătuirea unei trupe de operă. Primele două pretendente la angajare sunt doamnele Hertz (Doamna Inimă) și Silberklang (Doamna Sunet de Argint), care își dispută întâietatea pentru obținerea rolului principal și, implicit, a salariului mai mare.”
Sâmbătă, 23 august, de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor se va juca spectacolul „Punk Rock”, de Simon Stephen, sinclus în repertoriul Teatrului Excelsior București (regie – Vlad Cristache, scenografie – Andreea Tecla, lighting design – Cristian Șimon).
Sinopsis: „Un grup de adolescenți aflați în pragul examenului de Bacalaureat se confruntă cu presiunea inerentă „intrării oficiale în viața de adult”. Șapte tipologii de adolescenți dezvăluie șapte portrete nuanțate, construite cu acuitate și reală preocupare umană de dramaturgul britanic Simon Stephens. William, Chadwick, Bennett, Nicholas, Cissy, Tanya și Lilly ascund un univers interior tumultuos. Sub aparenta jovialitate a vieții de liceu, dincolo de scenele de bullying, de flirturi nevinovate și hormoni bulversa(n)ți, ei resimt frustrarea, angoasa și nevoia de eliberare de sub exigențele familiei, ale societății ostile și ale sistemului educațional rigid.
Cei șapte actori din distribuție se transformă pe neașteptate într-un band live full electric – muzica punk rock devine spațiul safe unde personajele pot exprima tot ceea ce nu pot spune în cuvinte.
Cronometrul ticăie ireversibil spre descătușarea finală…”.
Duminică, 23 august, de la aceeași oră, și în același loc, Teatrul Excelsior prezintă „Două ore cu pauză”, un spectacol de Gianina Cărbunariu (scenografie – Adrian Ganea, lghting design – Cristi Niculescu, muzica originală – Oscar Ungvári, Mișcare scenică – Ioana Marchidan, cameră / figurație – Andrei Ionescu).
Sinopsis: „Fără a avea pretenția că putem face o evaluare a sistemului educațional românesc, am încercat să punem câteva întrebări. Discuțiile cu profesori de literatură din țară, în special din mediul preuniversitar, au fost principala sursă de inspirație pentru spectacolul de ficțiune la care scenariul a fost scris în timpul lucrului.”
Biletele se pot achiziționa de pe platformele mystage.ro și bilet.ro.
Centrul Multifuncțional Educativ Pentru Tineret „Jean Constantin” propune pentru seara de miercuri, 21 august, de la ora 20.30, pe plaja Zoom, proiecția filmului „Dune. Partea a doua”, regizat de Denis Villeneuve cu Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendaya, Stellan Skarsgård și Javier Bardem în distribuție.
Sinopsis: „Filmul explorează călătoria mitică a lui Paul Atreides în timp ce se asociază cu Chani și Fremen pentru a pune la cale răzbunarea împotriva conspiratorilor care i-au distrus familia. În fața alegerii între dragostea vieții sale și soarta universului, el se străduiește să prevină un viitor teribil ce doar el îl poate vedea.Villeneuve a regizat filmul după un scenariu pe care l-a scris împreună cu Jon Spaihts, bazat pe romanul lui Herbert. Filmul este produs de Mary Parent, Cale Boyter, Patrick McCormick, Villeneuve și Tanya Lapointe. Producătorii executivi sunt Josh Grode, Herbert W. Gains, Jon Spaihts, Thomas Tull, Brian Herbert, Byron Merritt, Kim Herbert și Kevin J. Anderson în rolul de consultant creativ.”
„Clipește de două ori” se numește filmul regizat de Zoë Kravitz avându-i în distribuție pe Kyle MacLachlan, Geena Davis, Adria Arjona, Christian Slater și Haley Joel Osment. Acesta este programat joi, 22 august, de la ora 18.00 și sâmbătă, 24 august, de la ora 19.30.
Sinopsis: „Frida, o tânără chelneriță din Los Angeles, a pus ochii pe Slater King, antreprenor în domeniul tehnologiei. În timpul unei vacanțe de vis pe insula privată a acestuia, încep să se întâmple lucruri ciudate. Frida va trebui să descopere adevărul dacă vrea să scape cu viață.”
Filmul „Totul se termină cu noi”, regizat de Justin Baldoni cu Blake Lively, Jenny Slate, Brandon Tyles, Justin Baldoni și Hasan Minhaj în rolurile principale, va putea fi văzut la Centrul „Jean Constantin”, joi 22 august, de la ora 20.00, sâmbătă, 24 august, de la ora 17.00 și duminică, 25 august, de la ora 15.00.
Sinopsis: „Lily crede că a găsit dragostea adevărată alături de Ryle, dar când un incident dureros îi declanșează traume din trecut, trebuie să decidă dacă dragostea e suficientă pentru căsnicia lor. Lucrurile se complică și mai mult atunci când prima ei iubire reapare în viața ei.”
Animația „Urșii Boonie: Înapoi pe Pământ”, regizată de Huida Lin, cu Joseph S. Lambert, Sara Secora, Paul ‘Maxx’ Rinehart, Christopher Price și Kieran Katarey în distribuție, este programată sâmbătă, 23 august, de la ora 11.00.
Sinopsis: „Avi, un extraterestru misteriors, aterizează pe muntele Pine Tree și îl întâlnește pe ursul Bramble, cu care se împrietenește imediat. Astfel, ursul nostru află că poporul lui Adi provine de fapt tot de pe Pământ. Cu milioane de ani în urmă, avansata civilizație Rhyotans trăia în prosperitate spre dauna mediului înconjurător. Planeta și-a revenit abia după ce această specie a fost alungată.Când Avi îi arată lui Bramble ruinele antice ale poporului său, o armată de roboți malefici îi atacă.De ce s-a întors Avi pe Pământ? Își va putea proteja căminul de această dată?”.
O altă animație, „10 vieți norocoase”, regizată de Christopher Jenkins, cu Sophie Okonedo, Simone Ashley, Bill Nighy și Jeremy Swift în distribuție, poate fi văzută la Centrul „Jean Constantin” în aceeași sâmbătă, dar de la ora 15.00.
Sinopsis: „Beckett este un motan adorabil și extrem de răsfățat care nu știe să aprecieze lucrurile bune din viață sa. Stăpâna lui este Rose, o tânără cercetătoare hotărâtă să salveze albinele de la extincție, l-a găsit și salvat pe pisoi de la un adăpost pentru animale încă de când era puiuț și de atunci au fost mereu doar ei doi.Însă totul e pe cale să se schimbe radical după ce Beckett își pierde și cea de-a noua viață. „10 vieți norocoase” este povestea unui personaj pe cât de pufos pe atât de egoist care învață ce înseamnă altruismul și eroismul atunci când iubești. Uneori e nevoie să încerci mai multe drumuri diferite până ajungi la destinul și cea mai bună versiune a ta!”
Filmul horror și SF „Alien: Romulus”, regizat de Fede Alvarez, cu Isabela Merced, Cailee Spaeny, Archie Renaux, David Jonsson, Spike Fearn și Aileen Wuva în distribuție, va putea fi urmărit la Centrul „Jean Constantin” duminică, 25 august, de la ora 17.30.
Sinopsis: „Plasat cu acțiunea între Alien (1979) și Aliens (1986), filmul spune povestea mai multor tineri care ajung pe stația spațială de cercetare Romulus,în prezent abandonată, cu speranța de a face rost de echipamente pe care le pot vinde pentru a obține un profit care le-ar îmbunătăți viața pe planeta colonizată de unde provin.”
Biletele se pot procura de pe cinemagia.ro.
În weekend, Centrul Cultural Județean „Teodor T. Burada” invită publicul în Piațeta Perla la Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia”, eveniment ce se va desfășura în perioada 23-25 august, începând cu ora 19.00.
Pe lângă concursul la Interpretare și Creație, urmat de Gala Laureaților, organizatorii au pregătit o serie de concerte, în fiecare dintre cele trei seri ale festivalului.
Vineri, 23 august, vor susține recitaluri: 3 Sud Est, Zdob si Zdub, Compact, The Motans,
Horia Brenciu & HB Orchestra.
Sâmbătă, 24 august, pe scena din Piațeta Perla vor urca: Aurelian Temișan, Anca Țurcașiu, Florin Ristei,Connect-R și Loredana.
Duminică, 25 august, în ultima seară a festivalului, vor susține recitaluri: Irina Baiant, Feli,Lidia Buble, Bere Gratis și Vama.
Biletele pentru Festivalul Național de Muzică Ușoară „Mamaia” se pot procura fizic, dar și online.
Foto: Baletul „Don Quijote” – Opera Comică pentru Copii București