Guvernul a aprobat astăzi legislația pentru organizarea alegerilor parlamentare din data de 1 decembrie 2024, concretizată în trei Hotărâri de Guvern, care stabilesc în detaliu calendarul acțiunilor electorale, măsuri tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.
10 septembrie este data limită pentru depunerea la Biroul Electoral Central a protocolului de constituire a alianței electorale;
16 septembrie – Termenul–limită până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul la secția de votare sau – este un mecanism instituit pentru a opta pentru votul prin corespondență. Autoritatea Electorală Permanență are un site dedicat: https://www.votstrainatate.ro/
Începând cu 16 septembrie – Misiunile diplomatice și oficiile consulare comunică Autorității Electorale Permanente propunerile privind sediile secțiilor de votare din străinătate;
Până la data de 2 octombrie – Depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților la circumscripția electorală pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afara țării, precum și depunerea listelor de candidați ai organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale pentru toate circumscripțiile electorale.
17 octombrie – Data până la care alegătorii cu domiciliul în țară și cu reședința în străinătate, precum și cei cu domiciliul în străinătate se pot înregistra în Registrul electoral cu adresa din străinătate cu opțiunea pentru votul prin corespondență.
Tot 17 octombrie –este data limită până la care partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale sau organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale pot depune listele de candidați și candidaturile independente în circumscripțiile electorale din țară.
22 octombrie – este data limită pentru stabilirea și depunerea semnelor electorale la Biroul Electoral Central.
1 noiembrie – Stabilirea timpilor de antenă care revin partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale și organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale care urmează să participe la alegeri.
1 noiembrie – Începerea campaniei electorale
30 noiembrie, ora 7.00 – Încheierea campaniei electorale
30 noiembrie, ora locală 7.00 – Începerea primei zile de votare la secțiile deschise în străinătate
30 noiembrie, ora locală 21.00 – Încheierea primei zile de votare în străinătate
30 noiembrie ora locală 21.00-23.59 – Continuarea votării în străinătate pentru alegătorii aflați la ora locală 21.00 la sediul secției de votare, precum și pentru cei care la aceeași oră se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în locația secției de votare.
1 decembrie, ora 7.00 – Începerea votării în țară. Începerea celei de-a doua zi de votare în străinătate, în același timp, la orele locale ale țărilor.
1 decembrie, ora 21.00 – Încheierea votării în țară și încheierea celei de-a doua zi de votare în străinătate.
1 decembrie, ora locală 21.00-23.59 – Continuarea votării în țară și în străinătate și pentru alegătorii aflați la ora locală 21.00 la sediul secției de votare, precum și pentru cei care la aceeași oră se află la rând în afara sediului secției de votare sau cei care se află deja în secția de votare dar încă nu au apucat să voteze
A doua Hotărâre electorală adoptată astăzi stabilește măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 1 decembrie. Sunt detaliate atribuțiile și sarcinile care revin Autorității Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Sănătăţii, Institutului Național de Statistică, Serviciului de Telecomunicații Speciale, prefecților și primarilor, în pregătirea, organizarea și desfășurarea scrutinului.
În ceea ce privește cheltuielile necesare pregătirii, organizării și desfăşurării în bune condiţii a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, suma totală estimată este de 878,1 milioane lei.
Hotărârea stabilește categoriile principale de cheltuieli și defalcarea lor în funcție de tipul bugetului de stat sau local, respectiv în funcție de ordonatorul principal de credite.