PressCode

Valoarea burselor acordate elevilor în anul școlar 2024 -2025. Ce este bursa de reziliență

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Elevii de gimnaziu și liceu, cu excepția celor de clasa a V-a și a IX-a, care încheie anul cu cel puțin media 9,50 sau peste acest prag, primesc bursă de merit, potrivit metodologiei privind acordarea burselor pentru anul școlar 2024-2025, publicată înMontorul Oficola, luni, 11 iulie.

Valoarea bursei de merit este stabilită la 450 de lei pe lună. Elevii de clasa a V-a primesc bursă de merit în februarie și pe luna ianuarie, pe baza mediei din primele două module de școală, iar cei de clasa a IX-a, pe baza mediei de admitere la liceu, la fel ca în prezent.  

Una dintre condițiile acordării bursei este ca elevul să aibă media 10 la purtare sau calificativul „foarte bine” la purtare la finalul anului școlar anterior. De asemenea, bursa de merit se suspendă pentru luna în care un elev are mai mult de 10 absențe nemotivate.

Pentru elevii de clasa a V-a se calculează media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50, potrivit metodologiei pentru acordarea burselor în anul școlar 2024-2025, publicată luni în Monitorul Oficial. Aceștia vor primi bursa începând cu luna februarie inclusiv pentru luna ianuarie.

Elevii de clasa a IX-a primesc bursă de merit pe baza mediei de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9.50

Bursa de reziliență este o noutate și este acordată elevilor care au de la media 7 în sus până la pragul de acordare pentru bursa de merit. Spre deosebire de metodologia actuală, vor primi bursă de merit și bursă de reziliență, în total 30% dintre elevii unei clase. În prezent, primesc doar bursă de merit 30% dintre elevii unei clase ce au media până în 9,50. De asemenea, dacă vor fi situații în care numărul elevilor cu medii cel puțin egale cu 9.50 este mai mare decât 30% din colectivul clasei, “lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”.

Cuantumul minim al bursei de merit este de 450 de lei pe lună și a celei de reziliență de 300 de lei pe lună.

O altă noutate este aceea că se specifică clar că au dreptul la bursă de merit și reziliență și elevii din învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației.

Bursele de merit și de reziliență care au la bază media se acordă la propunerea profesorului diriginte, nefiind condiționate de depunerea unei cereri în acest sens.

Bursa socială se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat, înscriși la cursurile cu frecvență, inclusiv celor școlarizați la domiciliu sau care urmează cursurile în școala de spital, care se încadrează în cel puțin una dintre următoarele situații:

  • elevi proveniți din familii care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic de 50% din salariul minim net pe economie; se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
  • elevi cu ambii părinți decedați și elevi asupra cărora a fost instituită o măsură de protecție specială, respectiv plasamentul/plasamentul de urgență;
  • elevi care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 12 luni anterioare cererii, mai mic sau egal cu salariul minim net pe economie. Se va lua în calcul salariul minim net pe economie în vigoare la data depunerii cererii;
  • elevi care au deficienţe/afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului, încadrate conform criteriilor din Anexa 1 și structurate tipologic conform Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului muncii, familiei, protecţiei sociale şi persoanelor vârstnice nr. 1.306/1.883/2016 pentru aprobarea criteriilor biopsihosociale de încadrare a copiilor cu dizabilităţi în grad de handicap şi a modalităţilor de aplicare a acestora, cu modificările şi completările ulterioare;
  • elevi proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare, în baza deciziei de stabilire a dreptului la ajutor de incluziune a familiei elevului.

Pentru obținerea bursei sociale, elevii majori sau părinții/tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali ai elevilor minori depun la comisia de atribuire a burselor din unitatea de învățământ o cerere însoțită de acte care dovedesc dreptul de acordare a bursei sociale, în primele 30 de zile calendaristice de la începerea cursurilor anului școlar.

Bursele sociale se acordă și pe perioada vacanțelor școlare.  Prin excepție de la prevederile alin. (1), nu primesc bursa socială în perioada vacanței de vară:

  • elevii care nu au promovat anul școlar;
  • elevii care la sfârșitul anului școlar sunt corigenți la mai mult de o disciplină și au acumulat mai mult de 20 absențe nemotivate/an;
  •  absolvenții învățământului gimnazial care nu au fost admiși în liceu/învățământ profesional, cursuri cu frecvență, într-o unitate de învățământ preuniversitar de stat;
  •  elevii care repetă anul școlar din alte motive decât medicale

 Elevii care acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu primesc bursa socială pentru luna respectivă.

Citește și