Un set de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetar asumat prin Programul de Convergenţă, a fost aprobat vineri de Guvern, prin Ordonanţă de Urgenţă.
Autorităţile şi instituţiile publice nu vor mai încheia, până la sfârșitul acestui an, angajamente pentru mai multe tipuri de cheltuieli. Plăţile lunare efectuate în lunile noiembrie-decembrie la cheltuielile cu bunuri şi servicii se limitează la cel mult nivelul mediei plăţilor efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli.
Prevederile nu se aplică pentru cheltuielile cu medicamentele şi materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acţiuni şi programe de sănătate, precum şi în cazul cheltuielilor aferente unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, intervenţiilor în situaţii de urgenţă, ordine publică şi acţiuni de deszăpezire.
În noiembrie și decembrie 2023 nu se mai pot finanţa din fonduri publice, cu excepţia celor provenite din donaţii şi sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiţii locale, festivităţi, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea.
Sunt exceptate evenimentele ocazionate de zilele declarate oficiale, sărbătorile publice, cele organizate la sfârşitul anului şi cele incluse în cadrul Proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană.
Guvernul susține că în lipsa unor măsuri bugetare adoptate de urgenţă, care să conducă la limitarea şi diminuarea cheltuielilor bugetare pe perioada rămasă până la sfârşitul acestui an, ţinta de deficit asumată poate fi depăşită, cu consecinţe imediate asupra creşterii costurilor finanţării deficitului bugetar dar şi asupra fondurilor alocate pentru investiţii în cadrul Politicii de Coeziune cât şi asupra fondurilor alocate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.