“Săptămâna Protecției Civile” dezvăluie situația în care se află populația în cazul situațiilor de urgență, conflictelor armate și altor evenimente nedorite. Adăposturile pentru protecție civilă sunt locurile special amenjate în vederea protejării populației în cazul atacurilor aeriene, dar și în cazul producerii unor dezastre cum ar fi cele nucleare și cele chimice. Datele prezentate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta “Dobrogea” relevă că la nivelul județului Constanța sunt 114 adăposturi, cu o capacitate totală de adăpostire de doar 26.000 de persoane. Autoritățile nu informează și câte dintre aceste adăposturi sunt funcționale. În centrul orașului Constanța, pe strada Ștefan cel Mare, la bloc M16, adăpostul nu este deloc pregătit: subsolul este insalubru, stingătoarele sunt expirate de foarte mult timp, iar gunoaiele sunt peste tot.
Situația adăposturilor în județul Constanța:
- În Medgidia, Hârșova, Murfatlar, Năvodari și Negru Vodă nu există adăposturi pentru protecția populației.
- În 58 de comune și peste 150 de sate nu există adăposturi pentru protecție civilă
- Comuna Mihail Kogălniceanu nu figurează în lista autorităților cu adăposturi
- Valu lui Traian este singura comună în care există adăposturi civile: 4 locații
- În orașul Ovidiu există un singur adăpost (pe DN la km 202, între Ovidiu și Constanța)
- În municipiul Constanța sunt 72 de adăposturi
Potrivit datelor prezentate de Direcția de Statistică Constanța, la 1 iulie 2022 județul Constanța avea 753.331 de locuitori
- 509.007 persoane cu domiciliu în mediul urban
- 244.324 persoane cu domiciliul în mediul rural
Există și situații mai rele.
În județul Tulcea sunt 20 de adăposturi civile, toate în municipiul – reședință de județ) la o populație de 226.604 locuitori (conform Direcției Județene de Statistică Tulcea).
În județul Ialomița, la 277.535 de locuitori sunt 15 adăposturi: 2 în Țăndărei, 4 în Fetești, 5 în Slobozia, un adăpost în Ferbinți-Târg și 3 în Urziceni.