PressCode

Poluarea și schimbările climatice – provocări pentru apa din Europa

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Poluarea, degradarea habitatelor, impacturile schimbărilor climatice și utilizarea excesivă a resurselor de apă dulce pun o presiune fără precedent asupra lacurilor, râurilor, apelor de coastă și apelor subterane din Europa. Conform celei mai ample evaluări privind sănătatea corpurilor de apă din Europa, publicată astăzi de Agenția Europeană de Mediu (EEA), Europa nu este pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele stabilite pentru îmbunătățirea stării apei conform regulilor UE.

Agricultura reprezintă cea mai semnificativă presiune asupra apelor de suprafață și subterane, conform raportului EEA „Starea apei în Europa 2024: necesitatea îmbunătățirii rezilienței apei”. Aceasta rezultă din utilizarea apei și poluarea cauzate de utilizarea intensivă a nutrienților și pesticidelor, conform monitorizării efectuate de statele membre. Agricultura este, de departe, cel mai mare consumator net de apă din Europa, iar fără schimbări în practici, cererea din agricultura irigată este susceptibilă să crească în contextul schimbărilor climatice.

Raportul EEA arată că, în ciuda unor progrese, apele și ecosistemele acvatice din Europa sunt încă grav afectate de substanțe chimice, în special de poluarea atmosferică provenită de la centralele electrice pe bază de cărbune și poluarea difuză cu nutrienți și pesticide din agricultură. Degradarea habitatelor este, de asemenea, larg răspândită, iar schimbările climatice complică și mai mult protecția ecosistemelor acvatice, perturbând modelele climatice și crescând presiunea asupra resurselor de apă.

Doar 37% din corpurile de apă de suprafață ale Europei au atins un statut ecologic „bun” sau „înalt” conform Directivei Cadru a Apelor a UE, iar doar 29% au atins un statut chimic „bun” în perioada 2015-2021, conform datelor raportate de statele membre ale UE. Deși măsurile luate de statele membre au reușit să evite o deteriorare suplimentară a stării apelor din UE prin abordarea unor probleme de poluare chimică, nu s-au înregistrat îmbunătățiri generale de la ultimul ciclu de monitorizare.

Deși apele subterane din Europa au o stare mai bună decât cele de suprafață, cu 77% având un statut chimic bun, problemele legate de poluarea cu pesticide și nutrienți persistă. Apele subterane sunt o sursă esențială de apă potabilă, necesară pentru mediu, agricultură și industrie.

Termenul limită stabilit de Directiva Cadru a Apelor a UE pentru a atinge un statut bun pentru apele de suprafață și subterane a fost 2015, iar în cel mai recent caz, 2027. La ritmul actual al progresului, acest obiectiv nu va fi atins.

Îmbunătățirea rezilienței apei în Europa este posibilă. Reducerea utilizării apei și îmbunătățirea eficienței sunt esențiale pentru a combate stresul hidric în agricultură, industrie și acasă. Stabilirea unor obiective clare pentru economisirea apei sau reducerea cererii ar putea impulsiona acțiunea și facilita monitorizarea progreselor.

De asemenea, este necesară o reducere a presiunilor. Poluarea trebuie prevenită conform obiectivelor planului de acțiune pentru zero poluare al UE. Restaurarea naturii, reconectarea râurilor cu luncile lor și restaurarea zonelor umede și turbării pot conduce la ecosisteme acvatice mai sănătoase și diverse, capabile să furnizeze apă de bună calitate și să stocheze carbon, atenuând astfel impactul evenimentelor meteorologice extreme.

Raportul EEA reprezintă cea mai amplă evaluare a sănătății corpurilor de apă din Europa, implicând peste 120.000 de corpuri de apă de suprafață și o suprafață de 3,8 milioane km² de apă subterană din întreaga UE și Norvegia. Informațiile complete și datele raportate de statele membre ale UE și Norvegia pot fi găsite în sistemul de informații WISE Freshwater.

Raportul EEA completează evaluarea viitoare a Comisiei Europene asupra celor de-al treilea plan de gestionare a bazinelor hidrografice și a celui de-al doilea plan de gestionare a riscurilor de inundație, care va analiza starea de implementare a Directivei Cadru a Apelor și a Directivei privind inundațiile în UE.

Pentru mai multe informații, vizitați Agenția Europeană de Mediu.

Citește și