PressCode

Refugiații ucrainieni vor mai primi ajutoare financiare doar dacă muncesc și își trimit copiii la școală 

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Începând cu 1 mai 2023, persoanele care găzduiesc cetăţenii străini sau apatrizii aflaţi în situaţii deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina nu vor mai primi bani de la statul roman. Decizia este menționată în Ordonanța de Urgență nr. 22/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 15 /2022. Banii vor ajunge direct la cetățenii străini, refugiați temporar, dar respectând anumite condiții.

Schimbările OUG:

  • Familiile şi persoanele singure beneficiază începând cu data de 1 mai 2023, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară lunară, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare și hrană, acordată din bugetul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă / Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov.
  • Cuantumul, condițiile și mecanismul de acordare a sumei forfetare se stabilesc prin Hotărâre a Guvernului.
  • Sprijinul financiar doar pentru acoperirea cheltuielilor de cazare va fi acordat și după îndeplinirea perioadei de patru luni consecutive, până la finalul anului în curs, pentru persoane din categoriile care sunt vizate de acest act normativ, în condiții care vor fi stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Persoanele fizice care au găzduit, până la data de 30 aprilie 2023, cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea sumelor privind hrana și cazarea dacă depun cereri în acest sens.  Cererile se depun în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a Ordonanța de Urgență nr. 22 /2023.

Care este valoarea sumei forfetare din HG?

 Proiectul Hotărârii de Guvernului ce stabilește cuantumul, condițiile și mecanismului de acordare a sumelor forfetare din OUG 22 / 2023 se află în dezbatere publică. Actul prevede:

  • Pentru primele 4 luni consecutive, suma forfetară este compusă din fondurile pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/ lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie, precum și din banii pentru acoperirea cheltuielilor de hrană în cuantum de 600 lei/ lună pentru fiecare persoană.
  • Începând cu a 5-a lună până la finele anului 2023, suma forfetară este compusă din fondurile pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în cuantum diferențiat, respectiv de 750 lei/lună pentru persoana singură și 2000 lei/lună pentru o familie.

Condiții pentru a beneficia de bani

Condițiile de acordare a sumelor forfetare sunt diferențiate:

  • Pentru prima lună, singura condiție impusă este ca străinul să fie beneficiar al Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului.
  • Pentru următoarele 3 luni:

 a) solicitantul și membrii familiei acestuia care îndeplinesc condițiile pentru a fi încadrați în muncă pe teritoriul României, să fie înregistrați la una din agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă sau a Municipiului București sau, după caz, să fie încadrați în muncă pe teritoriul României.

b) să aibă înscriși copiii minori care îndeplinesc condițiile pentru a frecventa o formă de învățământ preuniversitar, în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

  • Începând cu a 5-a lună: solicitantul și membrii de familie ai acestuia să fie încadrați în muncă, iar copiii minori sa fie înscriși în grupe/clase/formațiuni de studiu din unitățile de învățământ preuniversitar, în calitate de preșcolari, elevi sau ca audienți.

Aproximativ 3,8 milioane de cetățeni ucraineni au trecut granițele României începând cu 24 februarie 2022. Dintre aceștia, peste 110.000 au rămas în țara noastră și beneficiază de ajutorul acordat de Guvern.  Potrivit datelor existente în Revisal (Registrul General de Evidență a Salaraților), doar 5.007 cetățeni proveniți din zona de conflict sunt încadrați în muncă.

 Județul Constanța figurează în topul național al zonelor preferate de refugiații ucrainieni și este pe locul secund al decontărilor la nivel național pentru cazare și masă.

Citește și