PressCode

Stop bullying. Camere audio-video în clase, fără acordul părinților  

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

După numeroase evenimente violente petrecute în sălile de clasă, Ministerul Educației intervine și oferă școlilor posibilitatea de a instala sisteme de supraveghere audio-video fără acordul cadrelor didactice sau al părinților elevilor din unitățile de învățământ.

Ministrul Educației, Ligia Deca a prezentat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023 și a Legii învățământului superior nr. 199/2023. Scopul principal al mdificărilor este reprezentat de prevenirea și investigarea cazurilor de violență.

Legislația prevedea acordul părinților pentru instalarea camerelor în școli. Dacă părinții nu sunt de acord, Nu vor fi instalate camere de supraveghere audio-video în sălile de clasă în care majoritatea părinților își exprimă dezacordul, în scris, în cadrul contractului educațional”. În unitățile de învățământ în care există astfel de sisteme, conducerea își asuma raspunderea publica cu privire la respectarea si punerea in aplicare a prevederilor GDPR.

Modificările propuse:

ART. 66 (1) Unitatea de învăţământ preuniversitar, raportat la nevoile educaționale, socioemoționale, de sănătate fizică și mintală ale beneficiarilor primari, poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audiovideo în vederea asigurării pazei şi protecţiei persoanelor, bunurilor şi valorilor, precum și în scopul prevenirii actelor de violență fizică și/sau psihică care pot apărea în spațiul școlar

(3) Camerele audio-video pot fi instalate și în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, săli de sport şi săli de festivităţi, cămine internate, biblioteci școlare sau centre de documentare și informare.

(4) Unităţile de învăţământ care au instalat sistem de supraveghere audio-video: a) folosesc înregistrările audio -video numai în scopul investigării cazurilor de violență, fizică sau psihică, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și valorilor, care se produc în spațiul școlar;

c) asigură stocarea și păstrarea, în condiţii de siguranţă şi confidenţialitate, a înregistrărilor audio-video pentru o perioadă de 90 de zile, cu excepţia cazurilor temeinic justificate când această perioadă se prelungește, până la finalizarea cercetărilor privind sesizările formulate, după care aceste informaţii se şterg.

Unitățile administrativ teritoriale sau Ministerul Educaţiei pot asigura fonduri pentru achiziţionarea de sisteme de supraveghere audio-video de unitățile de învățământ preuniversitar.

În expunerea de motive se specifică că în foarte multe situații, intervenția autorităților se realizează după consumarea faptelor de violenţă verbală, fizică, psihologică – bullying, multe dintre acestea nefiind sesizate de persoanele vatămate.  

Citește și