PressCode

Terenul Castelului Reginei Maria din Mamaia a revenit Primăriei Constanța

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on linkedin
LinkedIn

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat semnarea contractului de vânzare-cumpărare a terenului de 1,5 hectare aferent Castelului regal din stațiunea Mamaia.

Prețul plătit este identic cu cel cu care terenul a fost vândut în urmă cu două decenii. Avem un plan comun cu Ministerul Culturii pentru a readuce castelul la viață. Terenul de 1,5 ha va fi transmis Ministerului Culturii, iar împreună cu castelul va face parte din proiectul național patronat de Ministrul Culturii „Temelii culturale”, prin care vor fi salvate 14 obiective de interes național și European. Luna trecută clădirea care a fost transformată în „Club Castel” a fost predată către Ministerul Culturii. Acum atât terenul cât și castelul reginei vor intra într-un amplu proces de reabilitare. După finalizarea lucrărilor, monumentul va intra în administrarea Primăriei Constanța. Încet dar sigur, Constanța își va recăpăta valorile culturale. Ca și Cazinoul de pe faleză, Castelul Regal din Mamaia va reprezenta un nou punct turistic de atracție”, a precizat edilul Constanței, Vergil Chițac.

Palatul Regal din Mamaia a fost construit de Regina Maria, în perioada 1923-1926, după planurile arhitectului italian Mario Stoppa. Asemenea castelului de la Balcic, Palatul din Mamaia poartă amprenta reginei Maria. Avea centrală termică, bucătărie modernă, garderobă, spălătorie, bufet, iar în curte a fost amenajat un părculeț în mijlocul căruia a fost ridicată o fântână.   

După moartea regelui Ferdinand, regina Maria a dăruit Palatul principesei Elena, mama regelui Mihai, care înfrumusețează la rândul său clădirea și grădina. Regele Mihai a petrecut numeroase vacanțe împreună cu principesa Elena la Mamaia.

După 1989, în Palat au funcționat diverse restaurante, cluburi și discoteci, iar monumentul s-a degradat substantial. În anul 2003, a fost privatizat, însă judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România au hotărât în urmă cu doi ani că a fost privatizat ilegal si s-a decis întoarcerea monumentului în proprietatea statului român.

Citește și